[video] het proces naar de innovatieve fietsbrug van cementloos beton

Nieuwe N69

De Nieuwe N69 had onlangs de primeur een duurzame fietsbrug te plaatsen van voorgespannen geopolymeer beton. Dit is beton zonder cement, waarbij alleen hergebruikte grondstoffen worden toegepast. Er komt geen nieuw materiaal aan te pas! Hierdoor heeft geopolymeerbeton een fors lagere CO2 footprint en is het 75% schoner dan traditioneel beton. Deze fietsbrug is dan ook een belangrijke doorbraak in innovatiekracht om duurzamere betonconstructies te maken.

In een recordtempo van driekwart jaar gingen we van een innovatief idee naar realisatie. Maar hoe liep dat proces? In deze video zie je de hele cyclus van ontwikkeling, testen, productie en toepassing van deze innovatie. We nemen je mee naar ontwikkelaar Sqape, maker Jansen beton bv en het testen van het materiaal op de TU Delft. Dit is een opmaat naar een “nieuwe standaard” voor toepassing van nieuwe mengsels met een duurzamere samenstelling.

Deze primeur is een goed voorbeeld van de ambitie van de provincie Noord-Brabant en aannemer Boskalis om de Nieuwe N69 uit te voeren als meest groene en duurzame weg van Brabant. De fietsbrug maakt deel uit van het fietspad langs de vernieuwde N397 tussen Westerhoven en Dommelen en kruist de Dommel.