Muurschildering fietstunnel Mgr. Smetsstraat in Dommelen onthuld

Nieuwe N69
Nulplus

Afgelopen vrijdag vond de feestelijke onthulling plaats van de muurschildering aan de fietstunnel Mgr. Smetsstraat in Dommelen. Om 10 uur 's ochtends verzamelden 150 leerlingen van de plaatselijke basisscholen De Belhamel, Schepelweyen en st. Martinus zich  bij ecotuinderij De Weitens. Deze kinderen hadden de tekeningen gemaakt waarop de kunstenares Kiek Swinkels het ontwerp voor de muurschildering baseerde.

Na een speech van onder andere burgemeester Ederveen en onthulling van een plaquette, zongen de kinderen een lied dat speciaal gemaakt is voor de opening van de fietstunnel en vervolgens liepen zij door de tunnel op zoek naar hun eigen tekeningen.

Kunstwerk voor grauwe tunnel

De fietstunnel Mgr. Smetsstraat is in het voorjaar van 2021 opengesteld. De grauwe betonnen tunnelwanden waren nog voor de realisatie aanleiding voor de gemeente en provincie om te kijken of er mogelijkheden zouden zijn om de uitstraling van de fietstunnel te verbeteren. Uiteindelijk werd afgesproken om een kunstproject met leerlingen van de basisscholen in Dommelen te organiseren om de grijze tunnelwanden te voorzien van een kunstwerk.

Hoewel in eerste instantie werd gedacht aan een ontwerpwedstrijd is in overleg met de kunstenaar afgesproken om alle tekeningen van de leerlingen te verwerken in het uiteindelijke kunstwerk. Het kunstwerk krijgt als thema’s de lokale natuur en geschiedenis. De reden hiervoor is dat er naar aanleiding van de aanleg van de nieuwe N69 archeologische opgravingen zijn gedaan en er met de Gebiedsimpulsprojecten geïnvesteerd wordt in de natuur en het landschap.

Om de leerlingen te inspireren hebben het IVN Valkenswaard en de Heemkundekring Weerderheem presentaties gegeven in de klas. De leerlingen van basisscholen Belhamel, Schepelweyen en St. Martinus hebben enthousiast meegedaan aan het project. De kunstenaar Kiek Swinkels heeft op basis van alle tekeningen een ontwerp gemaakt. Samen met andere kunstenaars heeft ze vervolgens de schildering aangebracht op de binnenkant van de muur. Het kunstwerk wordt 15 juli officieel onthuld.

Het kunstproject is een gezamenlijk initiatief van de provincie en de gemeente Valkenswaard.