LEADER-subsidie voor Kunstwandelpad Het Groene Lint

Gebiedsimpuls

Een wandelpad van 24 kilometer lang met 12 kunstwerken langs de route. Dat is kunstroute Het Groene Lint. Een wandelpad dat zich door het landschap slingert van Eersel via Veldhoven naar Eindhoven. Het kunstwandelpad verbindt stad en platteland en bevordert de biodiversiteit. Om die reden maakt het project met succes aanspraak op de subsidieregeling voor lokale initiatieven die het gebied Grenscorridor N69 aantrekkelijker maken en verbeteren.

Voorzitter Anja Thijs van Stichting Kunstroute Het Groene Lint vertelt over dit unieke project waarbij naast de 3 gemeentes ook burgers, organisaties en scholen betrokken zijn.

Vlechtheggen als leidraad

De kunstroute gaat de komende jaren steeds meer vorm krijgen. De route volgt 3 waterlopen: Gender, Run en Dommel. Anja Thijs: “Als je de route loopt van Eersel naar Eindhoven, maak je letterlijk de verbinding van platteland naar stad. Andersom de wandeling maken kan natuurlijk ook. Welke richting je ook kiest, onderweg kom je 12 kunstwerken tegen in de vorm van land-art, 1 op elke 2 kilometer.”

Het volgen van de kunstroute is niet moeilijk: vlechtheggen worden de leidraad voor de wandelaar. De vlechtheggen zijn een ontwerp van de Amsterdamse kunstenaar Annet Bult. “Vrij uniek in Noord-Brabant”, vertelt Anja Thijs. “Er zijn er hier maar weinig van. De heggen bestaan uit een mengsel van bomen en struiken dat later op een speciale manier gevlochten gaat worden. Dat mengsel zorgt voor meer biodiversiteit. Gidsen van IVN natuureducatie gaan toeristen daar onderweg uitleg over geven. Er komen ook informatiepunten op de route.”

Brede steun

De stichting is blij met de brede regionale steun en het grote draagvlak voor de kunstroute. “Het was oorspronkelijk een idee van de kunstcommissie van de gemeente Eersel. Zij benaderden de gemeenten Veldhoven en Eindhoven, die heel enthousiast reageerden.” Inmiddels krijgen ze medewerking van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, IVN, waterschappen, bewoners en scholen. Elk op hun eigen manier: om de route aan te leggen, onder te aandacht te brengen, erover te informeren of zorg te dragen voor onderhoud. “Bewoners hebben al toegezegd te willen helpen bij het onderhoud. Leerlingen van de Helicon groenopleiding in Eindhoven nemen ook een deel van het onderhoud voor hun rekening.”

Paar jaar groeien

Op 6 maart deden studenten de eerste aanplant. Ze plantten heggen voor het eerste deel van de route. Die moeten eerst een paar jaar groeien voordat er met vlechten begonnen kan worden. Een heel precies en moeilijk werk; een kunstwerk op zich. Het eerste te realiseren kunstwerk is een glazen ei bij de Eerselse ovonde. Er is een route-app in ontwikkeling waarop de wandelaar allerlei informatie kan vinden. Over de kunstwerken, parkeerplaatsen, horeca, overnachtingsmogelijkheden, VVV, waterpunten en interessante achtergrondinformatie.

Meer weten? Kijk op https://kunstroutehetgroenelint.nl

Meer informatie over LEADER.