Kunstproject fietstunnel Mgr. Smetsstraat

Nieuwe N69
Nulplus

De fietstunnel Mgr. Smetsstraat is in het voorjaar van 2021 opengesteld. 

De betonnen tunnelwanden waren nog voor de realisatie aanleiding voor de gemeente en provincie om te kijken of er mogelijkheden zouden zijn om de uitstraling van de fietstunnel te verbeteren. Uiteindelijk werd afgesproken om een kunstproject met leerlingen van de basisscholen in Dommelen te organiseren om de grijze tunnelwanden te voorzien van een kunstwerk.

Hoewel in eerste instantie werd gedacht aan een ontwerpwedstrijd is in overleg met de kunstenaar afgesproken om alle tekeningen van de leerlingen te verwerken in het uiteindelijke kunstwerk. Het kunstwerk krijgt als thema’s de lokale natuur en geschiedenis. De reden hiervoor is dat er naar aanleiding van de aanleg van de nieuwe N69 archeologische opgravingen zijn gedaan en er met de Gebiedsimpulsprojecten geïnvesteerd wordt in de natuur en het landschap.

Om de leerlingen te inspireren hebben het IVN Valkenswaard en de Heemkundekring Weerderheem presentaties gegeven in de klas. De leerlingen van basisscholen Belhamel, Schepelweyen en St. Martinus hebben enthousiast meegedaan aan het project. Wanneer alle tekeningen klaar zijn gaat de kunstenaar aan de slag om ontwerp te maken. Het kunstwerk wordt in het voorjaar van 2022 gerealiseerd.

Foto-onderschrift: Basisschoolleerlingen uit Dommelen zijn druk bezig met tekeningen te maken voor de wandbekleding van de fietstunnel Mgr. Smetsstraat. Op de foto zijn leerlingen van groep 8a te zien van basisschool Schepelweyen tijdens een workshop met kunstenaar Kiek van Kieks atelier. Foto: Roel van Moorsel