Explosieve start voor beekherstel de Run

Gebiedsimpuls

Waterschap De Dommel is gestart met de herinrichting van het beekdal de Run. Het waterschap wil de komende jaren samen met de omgeving, gemeente en provincie werken aan een robuust en beleefbaar beekdal. De Run zal een meanderend karakter krijgen waarbij voldoende ruimte is om water tijdelijk op te vangen tijdens hevige neerslag, maar ook watervoerend blijft bij extreme droogte.

De aftrap begint met inrichting van een bloemrijk grasland langs de oevers bij Riethoven met een deel bosaanplant. Later zal hier de beek opnieuw worden aangelegd en de karakteristieke, meanderende vorm krijgen zonder vismigratiebarriĆØres.

Bij het afgraven van de toplaag stuitte 22 mei de aannemer Jan van den Boomen op twee Engelse 500 ponder bommen uit 1944. De bommen komen uit een bommenwerper die boven dit gebied geƫxplodeerd is.

De bommen zijn onschadelijk gemaakt door de Explosieve Opruimingsdienst (EOD) en worden elders in de gemeente Bergeijk tot ontploffing gebracht. De EOD ruimt in Nederland per jaar gemiddeld 2500 explosieven uit de Tweede Wereldoorlog op.

Informatie over de bommenwerper