Belangrijke stap naar nieuw, autoluw en groen centrum Valkenswaard

Nulplus

Het echte werk is nu begonnen. Op donderdagochtend 4 maart, om half acht in de ochtend, gaven wethouders Geldens en Marchal officieel het startsein voor het verwijderen van het asfalt van de rijbaan op de Markt. Een belangrijke stap naar een nieuw, autoluw en groen centrum van Valkenswaard. Het einde van het doorgaand verkeer door Valkenswaard.

Het verwijderen van de asfaltlaag staat niet alleen symbool voor de metamorfose van het Valkenswaardse centrum. Het markeert ook het einde van de N69 als drukke verkeersader door dit centrum. En daarmee komt een langgekoesterde wens in vervulling. “Nu de weg officieel door de provincie is overgedragen aan de gemeente, kunnen we er eindelijk mee aan de slag”, geeft wethouder Marchal (verkeer en mobiliteit) aan. “Die overdracht én de komst van de nieuwe Westparallel maken het mogelijk om ons centrum aan te pakken. En dat betekent dat er eindelijk mogelijkheden ontstaan voor een autoluw centrum. Daar waar voorheen vrachtverkeer reed, worden nu voetgangers en fietsers de baas. We gaan auto’s niet helemaal weren overigens, maar doorgaand verkeer zal echt om het centrum heen gaan. In het centrum wordt gemotoriseerd verkeer te gast.”

Een fijne, centrale plek

“Het asfalt maakt plaats voor mooie klinkers”, vult wethouder Geldens (projectwethouder Masterplan Centrum) aan. “In het geval van de Markt zorgt het voor meer eenheid; het plein wordt niet langer in tweeën gedeeld door de drukke weg. We gaan mooie bomen plaatsen, sfeervolle verlichting. Er komt ruimte voor heerlijke terrassen. Het wordt weer echt een fijne, centrale plek in ons dorp waar mensen elkaar ontmoeten en waar – als dat straks weer kan – wat te beleven valt.” De werkzaamheden op de Markt duren nog tot en met medio juni dit jaar. Direct daarop wordt ook de Eindhovenseweg tussen de Markt en Corridor aangepakt. Wethouder Geldens: “We hebben er heel wat jaren op moeten wachten, maar we zijn nu echt op weg naar een nieuw dorpshart met meer beleving, meer sfeer en meer groen. Samen met alle andere maatregelen, zoals het compacte winkelhart en de vergroening, wordt het weer een centrum waarop we trots kunnen zijn.”

Hinder

“Gedurende de periode dat er werkzaamheden plaatvinden zal er hinder zijn voor onze inwoners. De vele werkzaamheden die in Valkenswaard worden uitgevoerd, gelden vaak ook voor omliggende gemeenten die betrokken zijn bij de aanleg van de nieuwe N69. Wij danken de inwoners voor hun begrip. We werken samen aan een mooie toekomst voor onze gemeenten”, eindigen de beide wethouders.

Meer informatie

Meer weten over het centrumplan van de gemeente Valkenswaard. Ga naar de website Masterplan Centrum.