Beekherstel en waterberging de Run gereed

Gebiedsimpuls

De Run kronkelt weer door het landschap en er is ruimte gemaakt om tijdelijk water op te vangen bij extreme regenval. Woensdag 6 juli 2022 vierden we met bewoners uit de omgeving de afronding van het project.

Vanaf de N69 is te zien hoe de Run weer prachtig door natuurgebied Grootgoor slingert. Door de meanders blijft water langer in het gebied, verbetert de waterkwaliteit en is er meer afwisseling van natuur in en om de beek. Ook is er ruimte gemaakt voor water. Door de nieuwe kades en de hoogwaterstuw is hier nu een overloopgebied dat bij extreme regenval kan vollopen. Zo voorkomen we wateroverlast bij Eindhoven. 

SintLucas Eindhoven ontwerpt kunst stuwWist u dat de leerlingen van SintLucas in Eindhoven ook bijdrage hebben geleverd in deze opening? Zij hebben meegeholpen via een praktijkopdracht. Hoe dat ging, vertellen ze zelf:


"Op vrijdag in de projectweek kregen we bezoek van iemand van de Dommel. Hij gaf uitleg over een stuw en dat daar een ontwerp voor gemaakt mocht worden. Het mooiste ontwerp zou dan later in het jaar ook echt gemaakt worden. Het ontwerp moest vooral met water te maken hebben en verder was je erg vrij in wat je zou willen maken. Dit is wel een hele leuke opdracht, omdat het ook voor iets echt is en niet zo maar voor school. Mijn ontwerp had ik in twee delen gemaakt, want we mochten twee wanden van de stuw maken. De ene kant was vol met water en plantenleven en de andere kant heb ik me geconcentreerd op water en waterdieren. Hiervoor heb ik mijn telefoon gebruikt om wat inspiratie op te doen."
Wat ik leuk vond aan de opdracht was dat je je eigen creativiteit kwijt kon. Dat is ten slotte waarom je naar SintLucas komt!" - Mijs V3E

"Het was mooi om een creatieve opdracht te doen, waarbij jouw ontwerp uiteindelijk ook daadwerkelijk gekozen zou kunnen worden voor de stuw. Hoe gaaf zou het zijn als je je eigen ontwerp tegen zou komen in de nabije omgeving van Eindhoven!" - Suze, V3E

Meer informatie

Lees meer in dit artikel van het Eindhovens Dagblad: http://bit.ly/3IsQMqT
Meer informatie over project de Run