14 april 2016

Fietspad Oude Spoorbaantracé officieel geopend

Op donderdagochtend 14 april hebben gedeputeerde Christophe van der Maat, wethouders José van Dijk van de gemeente Waalre en Mart Wijnen van de gemeente Valkenswaard en Annemie Driessen van de Fietsersbond Zuidoost Brabant het snelfietspad over het Oude Spoorbaantracé officieel geopend. Het fietspad loopt van Valkenswaard via Waalre naar Eindhoven en is een van de lokale (Nulplus)maatregelen die vanuit gebiedsontwikkeling Grenscorridor N69 is uitgevoerd. Automobilisten die maximaal 15 km van hun werk wonen, hebben hiermee een comfortabel, snel en aantrekkelijk alternatief voor het woon-werkverkeer. Men is van Valkenswaard naar Eindhoven over het 4 km lange fietspad binnen 20 minuten. 

De gedeputeerde, wethouders en de voorzitter van de Fietsersbond Zuidoost-Brabant fietsten onder begeleiding van Het Brabants Fietsorkest vanaf de Merellaan aan het begin van het fietspad in Valkenswaard naar Brasserie het Stationskoffiehuis in Waalre.

Aantrekkelijk alternatief voor woon-werk verkeer
De gemeente Waalre werkte samen met de gemeente Valkenswaard om het fietspad te realiseren. Het fietspad is een directe snelle fietsverbinding en verbindt Valkenswaard, Dommelen, Waalre en Aalst met Eindhoven. Door de centrale ligging, het comfort, de veiligheid en de directe verbinding tussen Valkenswaard, Waalre en de High Tech Campus is het fietspad ideaal voor forensen voor woon-werkverkeer. In de praktijk blijkt ook dat scholieren van het Were Di college in Valkenswaard veel fietsen over het nieuwe fietspad. Recreatieve fietsers komen ook aan hun trekken doordat het fietspad in een mooi, groene omgeving ligt. Gemiddeld maken 900 fietsers gebruik van het fietspad. Wat ze van het fietspad vinden, hoort u in dit filmpje.

Onderdeel van gebiedsontwikkeling
Het grenscorridorgebied kent al tientallen jaren problemen doordat er veel verkeer door de dorpen heen rijdt. De provincie Noord-Brabant en gemeenten Bergeijk, Eersel, Valkenswaard, Veldhoven en Waalre/Aalst willen voor 2020 een nieuwe weg aanleggen die past in het landschap. Ook nemen ze voor die tijd extra verkeersmaatregelen. Dit fietspad is hiervan een voorbeeld. Tot 2025 investeren de partners samen met Waterschap De Dommel en natuurpartners zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten in natuur, water, landbouw, landschap en recreatie. Hierdoor kunt u straks rijden, leven en genieten in en van een mooi landschap en bent u sneller van A naar B doordat sluipverkeer vermindert en verkeer weer gaat rijden op de daarvoor geschikte wegen. Via deze bijzondere samenwerking investeert de regio in totaal investeert meer dan 250 miljoen euro. De regio zorgt op deze manier dat het grenscorridorgebied straks klaar is voor de toekomst.

IMG 0952klein

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief, wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Please wait