07 december 2015

Fietspad Oude Spoorbaan klaar voor gebruik

Op 4 december jl is het Fietspad over het Oude Spoorbaantracé tussen Waalre en Valkenswaard opengesteld voor fietsers. De werkzaamheden aan het fietspad en de bosrand naast het fietspad zijn klaar. De verlichting is geplaatst. Het fietspad is klaar en wordt al volop gebruikt. Er zijn al veel positieve reacties van gebruikers, zoals die van Herbert Tiemans. Hij schreef een artikel over het nieuwe fietspad. In het voorjaar van 2016, begin april, vindt de officiële opening van het fietspad plaats.

In de afgelopen maanden is het fietspad aangelegd, geasfalteerd en voorzien van lijnen en markeringen. Op twee locaties zijn faunatunnels onder begeleiding van een ecoloog aangelegd. De verlichting naast het fietspad en het straatmeubilair is aangebracht. Bosgroep heeft de afwerking van de natuurlijke bosrand uitgevoerd en de aansluitingen van het fietspad op de bestaande fietspaden in Valkenswaard en Waalre aangeplant. Visit Brabant paste de routes van de ruiterpaden, ATB-, fiets- en wandelroutes aan, aan de nieuwe situatie. Deze zijn weer opengesteld voor fietsers, ruiters en wandelaars.

Verlichting
Langs het gehele fietspadtracé is verlichting aangebracht. Bij het aanleggen van de verlichting is zoveel mogelijk rekening gehouden met de veiligheid van de fietser, maar ook met de omgeving (natuur en omwonenden). Er is gekozen voor energiezuinige LED verlichting. Daarnaast is een speciaal verlichtingsplan voor het fietspad. Omdat het fietspad voornamelijk bedoeld is voor woon- werkverkeer, wordt de verlichting buiten de spitsuren gedoofd. De verlichting gaat niet in een keer uit, maar wordt langzaam gedimd. Dat gebeurt in twee fasen. Dit wordt aangekondigd op borden bij het begin van het fietspad.

Tracé fietspad
Het fietspad over het Oude Spoorbaantracé loopt van de Burgemeester Mollaan in Waalre tot de Geenhovensedreef in Valkenswaard. In het noorden begint het fietspad aan de Burgemeester Mollaan, waar de weg een bocht maakt richting de High Tech Campus in Eindhoven. Vandaar gaat het fietspad door de Waalrese bossen en kruist de Willibrorduslaan ter hoogte van Brasserie ’t Stationskoffiehuis. De fietser heeft geen voorrang op deze kruising. Verder naar het zuiden, tussen de Molenvenlaan en de zevensprong ter hoogte van de Bolksheuvel en Vlasrootlaan, zijn op twee locaties faunatunnels en geleideschermen aangebracht. Hier heeft het fietspad een aftakking richting Dommelen. Het fietspad gaat verder door de bossen richting het zuiden en komt uit in Valkenswaard, waar het aansluit op de fietspaden langs de Geenhovensedreef en Eindhovensweg / N69.

Meer info vindt u in de nieuwsbrief van de gemeente Waalre.

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief, wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Please wait