25 november 2016

Inloopavond 22 nov. Waalre druk bezocht

Op 22 november organiseerde gemeente Waalre een inloopavond van het project Dommeldal de Hogt. Bezoekers konden tijdens de avond de plannen inzien voor de nieuwe fietspaden en de natuurcompensatie. Veel inwoners en geïnteresseerden uit de omgeving waren aanwezig. Deze plannen maken onderdeel uit van het ambitieplan Dommeldal de Hogt dat bestuurders van de samenwerkende partijen hebben vastgesteld.

Fietspaden
De nieuwe fietspaden verbinden straks de bestaande fietsroutes in het gebied. Hierdoor wordt het gebied toegankelijker. Het gaat om het tracé Oost West en Dommeldal Oost. Door de beoogde aanleg van 2 bruggetjes over de Dommel zijn er straks ook meer verbindingen tussen de verschillende gemeenten. De fietspaden worden waar mogelijk vrij van de bestaande zandpaden in het gebied gelegd en er worden bomen en struiken langs de route geplant. De fietspaden worden gemaakt van GEOCRETE. Dit materiaal wordt gemaakt door de bestaande bodem op te pakken en te vermengen met cement. De fietspaden krijgen dan een natuurlijke uitstraling die past bij het gebied. Op plaatsen waar ook landbouwverkeer over de fietspaden rijdt zullen deze extra breed worden aangelegd. Hierbij worden de randen van grasbetonstenen gemaakt. Voor de fietspaden worden in de eerste helft van 2017 de benodigde vergunningen aangevraagd bij de gemeenten, waterschap en rijkswaterstaat. Eind 2017 zullen de paden aangelegd worden. Het project wordt betaald uit de subsidieregeling ‘Gebiedsimpuls N69' en 'subsidieregeling ‘Brainport Avenue’.

Natuurcompensatie
Er wordt een ecologische verbinding aangelegd tussen de Dommel en de bossen in het noorden van Waalre. Deze verbinding is voor de flora en fauna van belang. Zo ook voor de levendbarende hagedis. Deze hagedis is heel zeldzaam, maar in Waalre komt hij in een klein gebiedje voor. De nieuwe natuur wordt aangelegd ter compensatie van de natuur die is verdwenen in Waalre Noord, door de ontwikkeling van een woonwijk en door de aanleg van het fietspad op het Oude Spoorbaantracé. De kosten worden dan ook betaald uit het natuurcompensatiefonds van deze projecten. De gebieden waar de natuur op komt zijn al vastgelegd in het bestemmingsplan. De aanleg van de natuur is gepland in 2017.

20161122 193448V1

Nieuwsbrief

Meld u aan voor de nieuwsbrief, wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.
Please wait